Erik Forsell schreef in 2018 dat Groot-Brittannië 100 jaar algemeen kiesrecht viert, dat werd ingevoerd na intensief werk van de feministische suffragettes. Deze worden tegenwoordig gezien als vrijheidsstrijders, maar waren in werkelijkheid een terroristische organisatie wier werk nog steeds negatieve gevolgen heeft voor de politiek van vandaag.

De joodse vrouw Emmeline Goulden-Pankhurst was de ‘generaal’ van de suffragettes. Foto: CC0 Public Domain.

Vandaag vierde Groot-Brittannië dat het vrouwenkiesrecht 100 jaar geleden ingevoerd werd op 6 februari 1918. De meeste mensen vergeten dat mettertijd niet alleen vrouwen het stemrecht kregen – eerst “gekwalificeerde” vrouwen, daarna iedereen – maar ook de mannen van wie de meesten vanwege een laag inkomen of een andere lage status hadden ook geen stemrecht hadden.

Simpel gezegd, deze mannen werden niet in staat geacht in voldoende mate bij te dragen aan de samenleving om te kunnen stemmen over hoe de samenleving bestuurd moet worden. Zulke mannen waren bijvoorbeeld mannen die bij hun ouders woonden, als bedienden in andere huishoudens werkten en zelfs soldaten die in militaire bases woonden.

Vrouwen werden door de meesten als ongeschikt beschouwd om te stemmen vanwege de specifieke kenmerken van vrouwen, die geschikt werden geacht voor andere maatschappelijke functies dan politieke ontwikkeling.

The Rokeby Venus, a painting by Diego Velázquez, after being hacked with a butcher’s knife by a suffragette.
London. 1914.
Wikimedia Commons

Het was aan het einde van de 19e eeuw dat de Joodse Emmeline Goulden-Pankhurst in Groot-Brittannië sociale onrust veroorzaakte met haar suffragette-beweging die werd gecontroleerd door haar en haar dochter, de Joodse Christabel Pankhurst.

De suffragette-beweging wordt nu algemeen geprezen als vrijheidsstrijders. Een paar decennia geleden werd Emmeline door de Joodse publicatie Time vermeld als een van de 100 belangrijkste mensen van de 20e eeuw. Maar zelfs Wikipedia erkent dat er onder de historici van vandaag “verdeelde meningen” zijn over de vraag of de activiteiten van de suffragettes hun zaak hielpen of belemmerden. In de huidige massamedia worden ze over het algemeen geprezen als een belangrijke factor die bijdraagt aan de “democratische ontwikkeling”. Maar wat betekent deze democratische ontwikkeling?

Mary Leigh leidt een groep suffragettes op een parade. Leigh had een van de meest gedurfde trackrecords van alle suffragettes. Ze was de eerste die ramen insloeg, ze probeerde een theater in Dublin plat te branden en gooide een bijl naar de premier.
Londen. 1909.
LSE-bibliotheek

Historicus Simon Webb schrijft dat suffragettes tegenwoordig als onzelfzuchtige activisten worden beschouwd, maar dat ze het vrouwenkiesrecht juist hebben vertraagd. Dit komt omdat ze oorspronkelijk een groep van opinieleiders waren, maar de activiteiten van de organisatie verslechterden sterk in 1912 toen ze zich ontwikkelden tot een gewelddadige terroristische organisatie. Emmeline werd door haar volgelingen “The General” genoemd. De terroristische daden waren soms vergelijkbaar met oorlogsoperaties en in het naoorlogse Groot-Brittannië hebben ze het meeste weg van de terroristische aanslagen  van hun tegenhangers van het Ierse Republikeinse leger in de laatste decennia van de 20e eeuw.

De suffragettes bonden zich vast aan hekken, sloegen etalages in, gooiden stenen, onderbraken de telegraaflijn naar Amerika, staken zendingen in brievenbussen in brand en vielen “mannelijke” arena’s zoals cricket en renbanen aan om aandacht te krijgen en te laten zien dat ze het meenden met hun eisen voor “medezeggenschap” en “bevrijding” van vrouwen.

Ze gingen in hongerstakingen, wat ertoe leidde dat sommigen van hen werden meegenomen voor gedwongen voeding om niet te worden geschaad. Ze intimideerden dissidenten zowel mentaal als fysiek. Ze hebben gebouwen platgebrand en bommen tot ontploffing gebracht. Vooral de christelijke kerken werden aangevallen.

De suffragettes brandden het theehuis in de historische Kew Garden plat. Foto: CC0 Public Domain.

De geschiedenis van de suffragettes is verspreid. Veel mensen vroegen zich al vroeg af hoe vrouwen uit de middenklasse de kennis en het vermogen hadden om verschillende soorten bommen te bouwen om bijvoorbeeld kerken op te blazen. De combinatie van de Joodse achtergrond van de beweging en de operaties van de terroristische organisatie betekent dat verschillende historici wijzen op een verband tussen hun propaganda en terroristische plannen, en de toenmalige Joodse activiteit in Rusland die leidde tot de Joodse revoluties in het land in 1905 en vooral 1917. Het was toen de Joods terreur van de bolsjewieken die uiteindelijk leidde tot de val van het tsarisme en de vorming van de communistische Sovjetstaat. Wat spreekt voor dergelijke beschrijvingen is de aanwezigheid van mannen uit Rusland in de suffragettes ‘organisatie, en dat soortgelijke activiteiten gelijktijdig plaatsvonden in beide landen.

In de huidige officiële Britse geschiedenislessen op de middelbare school stellen de leerboeken dat de radicale technieken werden onderwezen door “Russische ballingen” die “vluchtten” naar Engeland om “aan de tsaar te ontsnappen”. Het activisme van de Suffragettes in Groot-Brittannië stopte toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, terwijl in die jaren soortgelijke activiteiten werden uitgevoerd door Joodse revolutionairen tegen de tsaristische samenleving in Rusland.

Hier brandt de Sint-Catharinakerk in Hatcham na een brandstichting op 14 mei 1913. Foto: CC0 Public Domain.

Vanuit het perspectief van het blanke ras, zonder een begrip van de Joodse invloed van de beweging, lijkt het onbegrijpelijk dat de suffragettes brandstichtingen hebben uitgevoerd op christelijke kerken om hun eisen te laten horen.

In 1914 werden minstens zeven kerken aangevallen door de suffragettes, waaronder de 700 jaar oude kroningstroon van Westminster Abby, die werd gebombardeerd. De troon overleefde het echter met lichte schade.

Wat dergelijke aanvallen ook te maken hebben met vrouwenkiesrecht, de verbanden zijn vergezocht. Het is het beste mogelijk om uit te breiden tot motivaties zoals dat kerken “patriarchale instellingen” zijn, maar de duidelijke focus van suffragettes op met name kerken spreekt een andere en duidelijkere taal. Het is een historisch feit dat de kerken van de christenen altijd het onderwerp zijn geweest van verschillende vormen van Joodse aanvallen.

Toen Vladimir Lenin de macht overnam in de nieuw gevormde Sovjet-Unie, verbood hij zondagsdiensten in kerken, terwijl bezoeken aan de Joodse tempels op de sabbat gedurende het hele bestaan van de Sovjetstaat toegestaan bleven. Volgens pro-Russische historici werden synagogen ook gebruikt als informele politieke ontmoetingsplaatsen waar politieke beslissingen werden genomen, van lokaal tot supranationaal niveau.

Ethel Smyth gearresteerd na vandalisme. Foto: CC0 Public Domain.

Een van de terroristen in de suffragette-beweging was de componist Ethel Smyth. Smyth was verliefd op de suffragetteleider “Generaal” Emmeline en negeerde dat Emmeline getrouwd was. Dagboeken geschreven door suffragettes laten zien dat de lesbische liefdescarrousels wijdverbreid waren en afkomstig waren van de huishoudens van Goulden-Pankhurst. In haar verliefde staat gehoorzaamde Smyth graag aan de oproep van Emmeline om de suffragettes de ramen te laten inslaan van alle huizen waar politici woonden die tegen het vrouwenkiesrecht waren. Daarvoor werd Smyth twee maanden opgesloten. Medezusters van de terroristische organisatie kwamen langs en gaven blijk van hun steun aan Smyth buiten de gevangenis, iets waarover tegenwoordig met bewondering wordt gesproken; evenals Smyth die hen door het raam van de gevangenis “leidde” terwijl ze bemoedigende liedjes voor haar zongen. Wat er in werkelijkheid gebeurde, was gewoon dat ze met een tandenborstel naar hun lied zwaaide.

Op 71-jarige leeftijd werd Smyth verliefd op de beroemde en beruchte auteur en feministe Virginia Woolf, die een kwart eeuw jonger was. Volgens auteur en muziekbibliothecaris Kathleen Abromeit reageerde Woolf op de belangstelling van Smyth met “geamuseerd ongemak”: “Het was alsof je betrapt werd door een gigantische krab”, schreef Woolf over de balts, ook al werden de twee feministen vrienden. Trouwens, Ethel Smyth gedroeg zich meedogenloos jegens iedereen die tegen haar inging, of het nu om minnaressen of autoriteiten ging, en stopte bijvoorbeeld met praten met mensen of ging in hongerstaking als ze niet kreeg wat ze wilde.

Het algemene gedrag van Smyth van vandaag zou waarschijnlijk zijn geclassificeerd volgens een van de hardnekkige psychiatrische diagnoses van vandaag, en het is gemakkelijk om parallellen te trekken tussen het subversieve gedrag van de suffragettes en de schreeuwende derde-golf feministen van vandaag, die persoonlijke vervolging, geweld en de verdediging van daders van geweld rechtvaardigen om alles te krijgen waar ze voelen dat ze een persoonlijk “recht” op hebben.

Hedendaagse Britse parodie op de manier waarop de suffragettes hun zin krijgen.

Hier is een voorbeeld van het refrein van Ethel Smyth: “March of the Women”:

Ten tijde van de terroristische aanslagen van suffragettes waren er vier hoofdredenen die opinieleiders en politici gebruikten om niet te voldoen aan de eisen van de terroristische groep. Het eerste en dringende was om niet politiek toe te geven aan het willekeurige geweld van de suffragettes, die overal onvoorspelbaar konden toeslaan. Maar de vrees voor de gevolgen op lange termijn was dat het vrouwenkiesrecht de gezinsvorming zou bedreigen: er werd aangenomen dat vrouwen met een betaalde baan aspecten van het leven zouden verliezen die natuurlijke sociale banden met een hecht gezin boden. Er werd gevreesd dat ze slechts een paar kinderen te laat in hun leven of helemaal geen zouden baren, wat zou leiden tot ongeluk en sociale frustratie in combinatie met een grotere mate van financiële vrijheid en levensonderhoud. Op die manier zou de gezinsinstelling worden bedreigd en zou dit leiden tot minder stabiele en meer onrustige samenlevingen.

Een hele afdeling van een gevangenis wordt ingericht om de massale toestroom van suffragette gevangenen op te vangen.
Londen. 1910.
Museum of Londen

Er werd ook aangenomen dat het programma van de suffragettes in strijd was met de natuurlijke of goddelijke wil en de menselijke natuur; en dat vrouwen de verantwoordelijkheden die nodig zijn voor de politiek niet aankunnen. Door de heerschappij van het koninkrijk te verzwakken met het onvermogen van de vrouw om de geschiktheid van verschillende besluiten en de keuze van vertegenwoordigers van politieke activiteiten te bepalen, zou de samenleving worden geschaad. Met de resultaten in de hand, kunnen we zien dat sommige of al deze angsten lijken te zijn uitgekomen. Het zou verkeerd zijn om alleen vrouwen of algemeen kiesrecht in het representatieve democratische systeem verantwoordelijk te houden voor de huidige sociale degeneratie, maar het heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen.

De auteur en boer John Lewis Stempel schrijft voor de Daily Express dat het niet de suffragettes waar de vrouwen hun stemrecht aan dankten, maar de betaalde baan. Hij schrijft ook dat door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog de suffragette-beweging geen historische schande hoefde te ondergaan. Dit zijn een paar geldige verklaringen voor de over het algemeen positieve kijk op deze terroristen. Toen de oorlogsindustrie de behoefte voelde om vrouwen uit te buiten in een snel groeiende wapenindustrie, leidde de deelname van vrouwen door verschillende professionele rollen tot een liberalisering van de levenssituatie van vrouwen en maatschappelijke invloed – en tot een versplintering van het gezin als instelling.

Er was ook een economisch doel om deze “geest” die nu “uit de fles” was er na de oorlog niet weer in terug te stoppen. De minder op terreur gerichte vrouwenbewegingen die, niet in de laatste plaats in Amerika, de strijd om vrouwenrechten na de Eerste Wereldoorlog voortzetten, kregen zowel organisatorische als financiële steun van verschillende elitegroepen die in veel landen verbonden waren met de zogenaamde centrale bank en het staatsapparaat. Voor hen bood de werkgelegenheid van vrouwen enorme mogelijkheden om het inkomen van vrouwen te belasten, wat in de loop van honderd jaar veel particuliere banken en organisaties heeft verrijkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here