De Turken “zijn onbeschaafd gebleven, ze zijn onbeleefd en zullen dat ook blijven”, zei de primaat van de Kerk van Cyprus, aartsbisschop Chrysostomos, over het besluit van Ankara om van Hagia Sophia een moskee te maken, waarbij hij opmerkte dat “wat ons het meest verdriet doet de grote mogendheden zijn, vooral de Europeanen, die alleen hun starre economische belangen zien en niets anders”.

“Het werd ons toen duidelijk. We moeten op eigen benen staan. Laten we niet langer wachten. Er zijn geen bondgenoten, geen broeders, geen aanhangers, en dit moet ons leren om te werken en op eigen benen te staan, op eigen kracht, om ons vaderland te ondersteunen, hoe zwak we ook zijn. Als we verenigd zijn, kunnen we alle moeilijkheden overwinnen, met God als onze helper en steunverlener”, zei de aartsbisschop na de goddelijke liturgie van zondag.

Hij voegde er aan toe dat “we bedroefd zijn [door het besluit van de Turkse regering] maar dat Hagia Sophia zijn waarde niet zal verliezen, dat het gedurende 10 eeuwen in het centrum van het christendom stond en van de 5e tot de 15e eeuw in het centrum van de orthodoxie en het christendom in het algemeen, terwijl in dit gebied oecumenische en lokale synoden werden gehouden en Byzantium al zijn glorie zag”.

Zoals aartsbisschop Chrysostomus zei, gaat de Hagia Sophia ‘de geschiedenis in en kan geen enkele macht de waarde er van verminderen en wat Turkije bereikt is zijn eigen reductie, omdat het niet heeft geleerd de geschiedenis te respecteren, het heeft niet geleerd de cultuur te respecteren, omdat het zelf geen cultuur heeft voortgebracht en de cultuur niet respecteert”.

Hij voegde eraan toe dat “Turkije heeft geleerd om te vernietigen, het heeft geleerd om zich de culturen van anderen toe te eigenen en soms, als het er niet beter van wordt, vernietigt het ze en presenteert het culturen ten onrechte als de zijne”.

“We kennen Turkije heel goed en we zien al een halve eeuw de vernietiging van onze eigen monumenten en we bedelen al een halve eeuw bij de Verenigde Naties om onze religieuze monumenten te mogen behouden”, aldus de aartsbisschop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here