dinsdag, augustus 4, 2020

De rol van Afrika in de slavenhandel is bewust vergeten… Ze hebben een mythe gecreëerd dat we onschuldig waren’, zegt Afrikaanse historicus

Populair

Florida: Onthoofde pedofiel gedumpt buiten de woning van de rechter die hem vrijliet

Het onthoofde lichaam van een beruchte pedofiel werd door onbekende personen buiten de woning van de rechter geplaatst, die...

Historicus: “Afrikanen moeten worden veroordeeld voor de slavenhandel”

Professor Abiola Félix Iroko gaf een interview op Benin Web TV waarin hij de noties van de geschiedenis van...

Twee pedofielen hartstikke doodgeslagen in de gevangenis

Onlangs zijn twee gevallen van pedofiele moorden in gevangenissen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk opgemerkt. Een van...

Nu ook neger-militie in Engeland

Begin vorige maand zagen we een zwarte militie-groep, die zichzelf de ‘Not F ** king Around Coalition’ (NFAC) noemde,...

‘Geef geld of we branden je winkel plat’ – BLM perst nu kleine winkeliers af voor ‘herstelbetalingen’

BLM "Activisten" bedreigen bedrijven in Louisville: betaal ras-herstelbetalingen of we zullen je online vernietigen. In wat een lokale inwoner "criminele...

De politie van Minneapolis stuurt een bericht naar de inwoners: ‘Gehoorzaam criminelen en ‘Wees voorbereid’ om beroofd te worden’

De Politie van Minneapolis heeft een e-mail gestuurd naar de bewoners die zegt dat ze misdadigers moeten gehoorzamen en...

Een legermacht van 11.000 vreemdelingen is Italië binnengevallen afgelopen week

Italië heeft de afgelopen weken een enorme toename van het aantal migranten gezien. Vorige week kwamen er maar liefst...

Omdat haar naam op het recept stond – Afghaan slaat zijn vrouw in elkaar

Een jonge Afghaanse vrouw werd door haar man in elkaar geslagen omdat ze haar naam aan de dokter -...

Offerfeest – Expliciete beelden kunnen schokkend zijn

Dezer dagen loopt heel islam-kritisch Nederland weer te hoop tegen het islamitische offerfeest zoals elk jaar. Een groot deel...

Dershowitz: De leeftijd van toestemming moet worden verlaagd, ‘wettelijke verkrachting is een achterhaald concept’

Alan Dershowitz, die beschuldigd wordt van het hebben van seks met meerdere vermeende Jeffrey Epstein-slachtoffers, zegt "wettelijke verkrachting is...

“Er is een opzettelijk geheugenverlies over de rol van de Afrikanen in de slavenhandel”, aldus Nat Nunoo-Amarteifio, historicus, auteur en oud-burgemeester van Accra, de hoofdstad van Ghana.

In een gesprek met PRI’s The Word zei Amarteifio dat toen de Europeanen naar Afrika kwamen op zoek naar goud, ze een reeds bestaand slavensysteem vonden dat ze later voor de Nieuwe Wereld adopteerden.

Aanvankelijk waren de meeste slaven die door de heersers van de West-Afrikaanse staten en koninkrijken werden verhandeld, criminelen en krijgsgevangenen. Frequente conflicten tussen concurrerende stammen resulteerden in de beschikbaarheid van gevangenen voor aankoop nadat werd ontdekt dat het winstgevender was om je vijand te verkopen in plaats van hem gewoon te doden.

Maar naarmate de vraag naar slaven toenam, verving slavernij andere criminele straffen, terwijl Afrikaanse heersers, handelaren en militaire aristocratie steeds rijker werden door de handel.

Oorlogen en razzia’s werden uiteindelijk uitgevoerd door Afrikaanse opperhoofden, uitsluitend met het doel om gevangenen mee te nemen. Individuele personen werden valselijk beschuldigd van misdaden om te worden verkocht. S. Pearl Sharp merkt op dat sommige families hun kinderen zelfs in slavernij verkochten om hun schulden te vereffenen.

Maar het waren niet de Europeanen die de Afrikanen gevangen namen, volgens Amarteifio. “Ze konden dat niet doen zonder ziek te worden en te sterven aan ziektes zoals malaria,” zei hij. “Dus grepen Afrikaanse etnische groepen de zakelijke mogelijkheid aan en begonnen oorlog te voeren met andere groepen om gevangenen gevangen te nemen en vervolgens te verkopen.”

Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen uit de dorpen in het binnenland werden ontvoerd door Afrikaanse slavenhandelaren en overvallers en gedwongen te marcheren naar de slavenhandelscentra aan de kust, waar ze werden verkocht aan Europeanen en de Arabieren.

“De organisatie van de slavenhandel was zo gestructureerd dat de Europeanen langs de kusten bleven en afhankelijk waren van Afrikaanse tussenpersonen en handelaren om de slaven naar hen toe te brengen,” zei Toyin Falola, een Nigeriaanse professor in Afrikaanse studies aan de Universiteit van Texas. “De Europeanen konden niet naar het binnenland gaan om de slaven zelf te halen.”

Amarteifio verklaarde: “Om de slavernij succesvol te vervolgen, heb je een zeer georganiseerde groep nodig, want iemand moet daar naartoe gaan – iemand moet de slachtoffers lokaliseren; iemand moet daar een leger leiden; iemand moet ze gevangen nemen, naar de verkoopcentra brengen; de hele tijd een oogje in het zeil houden om er zeker van te zijn dat ze niet in opstand komen. En ze dan verkopen, en verder gaan.”

In 1788 zei Dr Alexander Falconbridge, een chirurg die aan boord van een aantal slavenschepen diende, dat hij “goede redenen” had om te geloven dat de meeste slaven die de Europeanen kochten, ontvoerd en verkocht werden door hun eigen mensen:

De uiterste zorg die de zwarte handelaren hebben betracht om te voorkomen dat de Europeanen enige informatie krijgen over hun handelwijze; de grote binnenlandse afstand vanwaar de negers worden gebracht; en onze onwetendheid over hun taal (waarmee, zeer vaak, de zwarte handelaren zelf even onbekend zijn), verhinderen dat we dergelijke informatie te weten komen.

Ik kreeg van een negerin te horen dat ze op een avond thuiskwam van enkele buren… ze werd ontvoerd en [hoewel] ze zwanger was, verkocht werd als slaaf.

Dit was ook de ervaring van Ottobah Cugoano, een voormalige slaaf die in 1787 schreef:

Ik moet, tot schande van mijn eigen landgenoten, erkennen dat ik voor het eerst werd ontvoerd en verraden door sommigen van mijn eigen huidskleur, die de eerste oorzaak waren van mijn ballingschap en slavernij.

Het proces van het uitvoeren van invallen om slaven te vangen werd in 1789 uitgelegd in de memoires van oud-slaaf Olaudah Equiano:

Wanneer een handelaar slaven wil, vraagt hij een opperhoofd en verleidt hem met zijn koopwaar. Het is niet bijzonder, als hij zich bij deze gelegenheid met een beetje vastberadenheid overgeeft aan de verleiding en de prijs van de vrijheid van zijn medeschepsel met even weinig tegenzin aanvaardt als de verlichte koopman. Hij valt dan  zijn buren aan en er volgt een wanhopige strijd. Als hij de overhand heeft en gevangenen neemt, dan bevredigt hij zijn gierigheid door ze te verkopen.

Tijdens een TED Talk in 2014 met de titel ‘The Atlantic slave trade: What too few textbooks told you‘, zei Anthony Hazard, assistent-professor van de afdeling Etnische Studies van de Universiteit van Santa Clara, dat Afrikaanse heersers en kooplieden, hun gevangenen niet als mede-Afrikanen, maar als criminelen, debiteuren of krijgsgevangenen van rivaliserende stammen te beschouwen.

Door ze te verkopen hebben de koningen hun eigen rijk verrijkt ten koste van naburige vijanden. Afrikaanse koninkrijken bloeiden op uit de slavenhandel… Het vangen van slaven werd een motivatie voor oorlog in plaats van het resultaat ervan.

Om zich te verdedigen tegen slaveninvallen hadden de naburige koninkrijken Europese vuurwapens nodig, die ze ook met slaven kochten. De slavenhandel was een wapenwedloop geworden.

Toen de Britten de slavenhandel uiteindelijk afschaften, stuitte dat op felle tegenstand, niet alleen van Europese slavenhandelaren, maar ook van Afrikaanse heersers die enorm hadden geprofiteerd van de verkoop van hun gevangenen aan de Europeanen en de Arabieren.

De Britten begonnen te patrouilleren langs de kusten om er zeker van te zijn dat er geen illegale slavenschepen meer in gebruik waren en er werden beschermingsverdragen gesloten met Afrikaanse leiders. De slavenhandel ging echter nog steeds door in vele delen van Afrika.

Volgens Amarteifio werd de Afrikaanse rol in de slavenhandel bewust vergeten en vervangen door een valse geschiedenis.

“De leiders en de mensen hebben besloten, “Oké, we zullen er niet over praten. Ze creëerden een mythologie dat we onschuldige omstanders waren wiens land door Europeanen werd verkracht.”

Vorig jaar schreef de Nigeriaanse auteur Adaobi Tricia Nwaubani een essay dat gepubliceerd werd in de Wall Street Journal over de Afrikaanse rol in de slavenhandel. Nwaubani merkt op dat ondanks het feit dat de Afrikanen diepgaand betrokken waren, het debat over schuld en verantwoordelijkheid in Afrika grotendeels afwezig is.

Volgens haar stuk zei Donald Duke, voormalig gouverneur van Calabar, Nigeria, dat hij zich niet schaamt voor de deelname van zijn voorouders aan de slavenhandel.

“Ik schaam me er niet voor omdat ik persoonlijk niet direct betrokken was,” zei hij.

Maar Duke wil niet dat de duistere geschiedenis van Afrika wordt genegeerd of vergeten. Terwijl hij gouverneur was, richtte Duke een museum op over de geschiedenis van Calabar als een slavenexporterend centrum.

In de moderne tijd wordt slavernij vaak gekarakteriseerd als een onrechtvaardigheid die uniek is voor overwegend blanke naties, maar dit weerspiegelt een volledig valse kijk op de geschiedenis.

Zoals de Afro-Amerikaanse econoom en sociaal-theoreticus Thomas Sowell al aangaf, is slavernij al duizenden jaren een universeel instituut, zo ver terug als je de menselijke geschiedenis kunt traceren. En blanken waren niet immuun.

Er werden meer blanken als slaven naar Noord-Afrika gebracht dan zwarten als slaven naar de Verenigde Staten of naar de 13 kolonies waaruit het is ontstaan. Decennia nadat de zwarten in de Verenigde Staten werden bevrijd, werden blanke slaven nog steeds gekocht en verkocht in het Ottomaanse Rijk.

Totdat de slavernij door de Britse christenen werd afgeschaft, werd het universeel beoefend, zolang als we weten. Het was de norm in de hele wereld. Alle bekende samenlevingen boven het zeer primitieve niveau waren slavensamemnlevingen. Het is dus niet mogelijk om één bepaalde groep als verantwoordelijke te isoleren.

Maar zoals historicus Rodney Stark opmerkt, is het te midden van deze universele slavernij dat slechts één beschaving ooit de menselijke slavernij verwierp: het Christendom, en dat deed het twee keer!

Of zoals James Macpherson onlangs zei: “Het Westen heeft geen slavernij gecreëerd, maar het Westen heeft er wel een einde aan gemaakt.

Zoals de volgende kaart van de Global Slavery Index laat zien, hebben de overwegend blanke landen die voortdurend worden uitgekozen voor hun betrokkenheid bij de slavenhandel, het meest gedaan om de slavernij te beëindigen.

Bron: De Washington Post. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger de prevalentie van slavernij.Cugoano had gelijk als hij zei dat als er minder kopers waren er minder verkopers zouden zijn, maar het is ook waar dat als er minder verkopers waren er minder kopers zouden zijn. Feit blijft dat slavernij en racisme niet alleen een huidskleurprobleem zijn, maar ook een zondeprobleem. Daarom was het christendom nodig om te doen wat geen enkele andere beschaving kon.

Tragisch genoeg zijn er tot op de dag van vandaag in heel Afrika nog steeds ongeveer 9 miljoen mannen, vrouwen en kinderen die in moderne slavernij leven.

Waar is Black Lives Matter – Duizenden zwarten zijn nog steeds slaven

Laatste Nieuws

De eerste rechtop lopende mensen kwamen niet uit Afrika – maar uit Beieren

De rechtop lopen van de hedendaagse mens ontwikkelde zich in Afrika - daar waren paleontologen het tot nu toe over eens. Nu concluderen onderzoekers...

Jerusalem Post: Tienduizenden pedofielen zijn elk jaar actief in Israël

Tienduizenden pedofielen zijn jaarlijks actief in Israël, wat volgens een Israëlische pedofielenvereniging leidt tot ongeveer 100.000 slachtoffers per jaar, schrijft The Jerusalem Post. De Matzof...

Nieuw vrijgegeven beelden van arrestatie George Floyd bevestigen dat hij een junk was die zich tegen arrestatie verzette

Voor het eerst sinds het incident met George Floyd twee en een halve maand geleden is het publiek eindelijk in staat om volledige, onbelemmerde,...

Marine Le Pen belooft criminele migranten uit te zetten als ze in 2022 tot president wordt verkozen

Marine Le Pen heeft gezworen alle criminele migranten uit te zetten als ze in 2022 het Franse presidentschap wint. En Marine Le Pen is de...

Dershowitz: De leeftijd van toestemming moet worden verlaagd, ‘wettelijke verkrachting is een achterhaald concept’

Alan Dershowitz, die beschuldigd wordt van het hebben van seks met meerdere vermeende Jeffrey Epstein-slachtoffers, zegt "wettelijke verkrachting is een verouderd concept" en er...

Een legermacht van 11.000 vreemdelingen is Italië binnengevallen afgelopen week

Italië heeft de afgelopen weken een enorme toename van het aantal migranten gezien. Vorige week kwamen er maar liefst 11.000 aan, waarvan de helft...

Portland: Antifa wilde levend varken onthoofden om een signaal af te geven aan de politie

Politieagenten in Portland, Oregon hebben een levend varken gered dat in het kader van een protest tegen de politie in het openbaar zou worden...

Nederland stuurt ‘welkom in Nederland’-video voor jonge migranten de wereld in

En in het kader van de islamisering, en om duidelijk te maken wat de doelgroep is, is alles ondertiteld in het Arabisch. Via. Verbeterde versie: Via.

‘Geef geld of we branden je winkel plat’ – BLM perst nu kleine winkeliers af voor ‘herstelbetalingen’

BLM "Activisten" bedreigen bedrijven in Louisville: betaal ras-herstelbetalingen of we zullen je online vernietigen. In wat een lokale inwoner "criminele afpersing" noemde, hebben Black Lives...

Admiraal De Felice: Duitsland moet het nieuwe slavenschip “Sea Watch 4” tegenhouden !

De Italiaanse achterste admiraal Nicola De Felice*, top-afgevaardigde van de Lega voor de regio Lazio, eist: Duitsland moet, voordat het opnieuw medeplichtig wordt aan de...

Erdogan streeft naar een nieuwe status als wereldmacht

Recep Tayyip Erdogan, die sinds 2003 aan de macht is in Turkije, eerst als premier en daarna als president, streeft naar een nieuwe status...

De gemeente Tyresö schilderde tijdens Pride een zebrapad in regenboogkleuren – was illegaal

Om het standpunt van de links-liberale en cultureel-marxistische Gay-Pride te markeren, had de gemeente Tyresö een voetgangersoversteekplaats geschilderd in regenboogkleuren. De aanpasing bleek echter...

De EU gaat illegale migranten belonen met € 2000 per persoon voor hun aanval op Europa

In plaats van illegale immigranten die van over zee onze landen aanvallen te behandelen als de vijandige soldaten die het zijn en een kogelregen...

Nu ook neger-militie in Engeland

Begin vorige maand zagen we een zwarte militie-groep, die zichzelf de ‘Not F ** king Around Coalition’ (NFAC) noemde, verschijnen in Georgia (VS) en...

De politie van Minneapolis stuurt een bericht naar de inwoners: ‘Gehoorzaam criminelen en ‘Wees voorbereid’ om beroofd te worden’

De Politie van Minneapolis heeft een e-mail gestuurd naar de bewoners die zegt dat ze misdadigers moeten gehoorzamen en moeten "doen wat ze zeggen"...

Vrouwenprotesten in Lesbos tegen illegale immigranten en NGO’s

Op het Griekse eiland Lesbos hebben vrouwen deze week geprotesteerd tegen illegale immigranten uit de hele wereld en hun helpers, de niet-gouvernementele organisaties (NGO's)....

Verkrachtingshoofdstad Berlijn: Merkel’s migranten verkrachten elke dag 2 Duitse vrouwen

In rood-groene Berlijn komen gemiddeld twee verkrachtingen per dag voor. De gasten van Merkel - illegale migranten - zijn duidelijk oververtegenwoordigd als daders. De Berlijnse...

Zweden – Multiculturele bendeoorlog kost meisje (12) het leven

Een meisje werd zondagnacht doodgeschoten. Een jong meisje van 12 of 13 jaar werd 's nachts doodgeschoten buiten een tankstation van Shell in Stockholm. Ze werd...

“LGBTQ-vrije” Poolse steden krijgen geen EU-financiering

Zes Poolse steden die zogenaamde LGBTQ-vrije zones hebben ingevoerd, krijgen van de EU geen subsidies op grond van discriminatie, meldt EU Observer. In het kader van...

Offerfeest – Expliciete beelden kunnen schokkend zijn

Dezer dagen loopt heel islam-kritisch Nederland weer te hoop tegen het islamitische offerfeest zoals elk jaar. Een groot deel van dat islam-kritisch Nederland heeft,...

De dag dat Israël Amerika aanviel

Het zijn niet alleen de aanslagen van 9/11 die volledig besmeurd zijn met de vingerafdrukken van de Joodse staat. In feite kwam Israël al in 1954...

Racisme of: De fundamentele ongelijkheid van mensen

Het is modieus geworden om racisme te bestrijden, dat wil zeggen het onderscheid tussen rassen: (nog) niet bij paarden- en hondenrassen en andere rassen,...

Engeland: Standbeelden van blanke helden maken plaats voor standbeelden van strontvliegen

Het doel van absurdistische openbare kunst zoals deze, die al jaren op Trafalgar Square wordt getoond, is om de publieke ruimte en de Britse...

Zweedse strijdkrachten lanceren een politieke campagne – met mannen die nagellak dragen

De strijdkrachten nemen deel aan de zogenaamde "Pride" van dit jaar en beweren dat "diversiteit" Zweden veiliger maakt. Tegelijkertijd is er een foto gepubliceerd...

Naar schatting 90 000 slaven in de Islamitische Republiek Mauritanië vandaag de dag

De nationale mensenrechtencommissie in Mauritanië roept nationale en internationale ngo's op om samen te werken met de mechanismen die zijn ingesteld om de slavernij...

LEES OOK:

Populair

Recent

Random

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recente reacties

Urban Moving Systems on Bibliotheek
Urban Moving Systems on Bibliotheek
Urban Moving Systems on Bibliotheek
Urban Moving Systems on Bibliotheek
Urban Moving Systems on Bibliotheek
Urban Moving Systems on Bibliotheek