Vier februari 1902 werd de piloot Charles Lindbergh geboren in Detroit uit een Zweedse familie. De familie Lindbergh groeide op op een boerderij in Little Falls, Minnesota en had haar wortels in Smedstorp op Österlen in Skåne. Zijn vader, geboren Carl Månsson, was een Stockholmer.

Lindbergh 3

In de kindertijd toonde Lindbergh een uitzonderlijk mechanisch vermogen. Op 18-jarige leeftijd begon hij aan de Universiteit van Wisconsin om techniek te studeren, maar na twee jaar verliet hij de school om te trainen als piloot en luchtvaartmonteur. Hij kocht zijn eigen vliegtuig en begon een carrière als stuntpiloot die op diverse beurzen gewaagde luchtacrobatiek uitvoerde.

In 1924 trainde Lindbergh bij de voorloper van de Amerikaanse luchtmacht, waar hij de beste piloot in zijn klasse werd. Vervolgens kreeg hij een baan als postpiloot bij het US Post Office en vloog hij tussen St. Louis en Chicago. Lindbergh kreeg hier de reputatie een nauwkeurige en capabele piloot te zijn.

Maar Lindbergh maakte ook een reden voor de naam “The Flying Fool”, zoals de Britse pers hem noemde. In 1919 beloofde een Amerikaanse miljonair een beloning voor iedereen die erin zou slagen de Atlantische Oceaan over te steken in een non-stop solo-vlucht. Verschillende piloten kwamen om of raakten gewond bij de proeven en in 1927 was geen enkele geslaagd. Lindbergh nam de uitdaging vervolgens aan met enkele speciale voorbereidingen; in zijn vliegtuig had hij alle “onnodige” ballast weggegooid, waaronder radio, voorruit en parachute (!). Voordat hij aan zijn zelfmoordmissie begon, zei hij: „Als ik opsta in mijn machine, heb ik het gevoel alsof ik in de elektrische stoel ben gestapt. Maar als ik Parijs verlaat, heb ik het gevoel dat ik gratie heb gekregen van de gouverneur. ‘

De start vond plaats op 20 mei 1927 op Long Island, net buiten New York, in aanwezigheid van duizenden toeschouwers. Hij landde 33,5 uur later in Parijs en werd opgewacht door enthousiaste menigten die hem aanmoedigden. Overal werd hij heroïsch verklaard en geëerd met prijzen en optochten. Dankzij Charles Lindbergh groeide de Amerikaanse belangstelling voor de luchtmacht.

fp

In 1932 werd de zoon van Charles Lindbergh, de twee jaar oude Charles Augustus Lindbergh Jr., ontvoerd, wat leidde tot de grootste menselijke achtervolging in de geschiedenis van de wetshandhaving. Bruno Richard Hauptmann werd veroordeeld voor de moord op de zoon van Charles Lindbergh en geëxecuteerd in de elektrische stoel. Er zijn echter aanwijzingen dat Hauptmann mogelijk onschuldig is geweest. Na de moord kreeg het echtpaar Lindbergh nog vijf kinderen.

Eind jaren dertig kreeg Lindbergh de opdracht om naar Duitsland te reizen om de Duitse luchtmacht te onderzoeken. Daar ontmoette hij onder meer de vliegtuigingenieur Willy Messerschmitt en de manager van Luftwaffe, Hermann Göring. Van Hermann Göring ontving Charles Lindbergh namens Adolf Hitler de Duitse eremedaille en toen hij vervolgens weigerde de medaille in te leveren of de nationaal-socialisten te veroordelen, ontstond er verontwaardiging in de Verenigde Staten.

Lindbergh-Göring
Van Hermann Göring ontving Charles Lindbergh namens Adolf Hitler de Duitse eremedaille

Lindbergh zou immens populair zijn in de Verenigde Staten voor een tijdje, ondanks zijn bewondering voor de Duitsers en zijn raciale standpunten, maar dit alles eindigde op een dag in 1941.Toen de oorlogstegenstander Charles Lindbergh in september van dit jaar een beroemde toespraak hield in Des moines, waarin hij verklaarde dat de Amerikaanse Joden in de massamedia degenen waren die de Verenigde Staten aanspoorden om de Tweede Wereldoorlog in te gaan, werd hij voor het leven verguisd en gebrandmerkt. Van alle gewaagde dingen die Charles Lindbergh deed, was er niets gewaagder dan openlijk de Joodse invloed bekritiseren.

Charles Lindbergh – van held tot paria

11 september 1941 houdt de held van Zweedse afkomst Charles Lindbergh zijn beroemde vredespeech in Des Moines. In de toespraak beschuldigt hij de Joden ervan verantwoordelijk te zijn voor de Amerikaanse interventie in de Tweede Wereldoorlog.

Charles Lindbergh des Moines

Charles Lindbergh zou bekend worden als de eerste die non-stop vliegend de Atlantische Oceaan overstak en voor een toespraak waarin hij wees op de echte regisseurs van de Tweede Wereldoorlog. Het oordeel van de media was hard: Lindbergh veranderde van de ene op de andere dag van held in paria.

President Roosevelt ontwikkelde een persoonlijke haat tegen zowel Lindbergh als zijn oorlogsweerstand. Toen Roosevelt vanwege zijn slechte gezondheid vermoedde dat hij spoedig zou sterven, verklaarde hij in 1940: “Als ik morgen zou sterven, wil ik dat je dit weet: ik ben er absoluut van overtuigd dat Lindbergh een nazi is.”

Charles Lindbergh wilde Amerika buiten een oorlog houden, waarvan hij vreesde dat het zou leiden tot de zelfmoord van het blanke ras en de uiteindelijke ineenstorting van Europa door de Sovjet-Unie. Enkele hectische jaren sprak Lindbergh op talloze massabijeenkomsten georganiseerd door de anti-oorlogsorganisatie America First Committee. Hij was de meest vooraanstaande figuur van de organisatie en enorm populair bij de gewone man.

Op 11 september 1941 hield Lindbergh in Des Moines, voor achtduizend juichende toehoorders, de toespraak waarin hij drie hoofdgroepen identificeerde als oorlogshitsers; de Britten, de regering van Roosevelt en de Amerikaanse joden.

Deze ‘warmongers’ vormen slechts een kleine minderheid van ons volk, maar ze oefenen een enorme invloed uit … Tegen de vastberadenheid van het Amerikaanse volk om uit de oorlog te blijven, hebben ze al hun propagandamachines, hun geld en hun politieke invloed gemobiliseerd.

Het Joodse gevaar werd door Lindbergh als volgt beschreven:

Het grote gevaar dat ze voor dit land vormen, ligt in hun grote eigendom en invloed in onze film, pers, radio en overheid.

Lindbergh zei in zijn toespraak dat ze deze invloed hadden gebruikt om alle weerstand tegen de oorlog weg te nemen:

De termen ‘vijfde colonne’, ‘verrader’, ‘nazi’, ‘antisemiet’ werden ononderbroken gegooid naar iedereen die durfde te suggereren dat het niet in het belang van Amerika was om de oorlog in te gaan. ‘

Lindbergh hield tijdens de toespraak een gematigde toon aan waarin hij onder meer verklaarde dat hij de belangstelling van de Joden en Britten voor Amerikaanse betrokkenheid begreep en dat hij de twee volkeren respecteerde.

Zijn vrouw, Anne Lindbergh, schreef in haar dagboek over de toespraak en haar angst voor de komende reacties:

Hij doet het naar waarheid, met mate en zonder bitterheid of wrok, maar ik haat het dat hij de Joden überhaupt aanraakt. Omdat ik bang ben voor de reactie op hem. Niemand anders vermeldt dat deze […] Charles, zoals gewoonlijk, de last moet dragen van eerlijk en open te zijn. Wat hij in het openbaar zegt, is niet onverdraagzaam of opruiend of bitter en het is gewoon wat hij privé zegt, terwijl andere, minder bedachtzame en voorzichtige mensen die privé vreselijke dingen zeggen, nooit zo eerlijk zouden zijn in het openbaar. Ze willen de prijs niet betalen.

Op 15 september schreef Anne Lindbergh:

De storm begint hard te waaien. America First is in rep en roer … Hij [Lindbergh] wordt overal veroordeeld … De Joden eisen excuus … Ik veronderstel dat dit het begin is van een strijd en een daaropvolgende eenzaamheid en isolatie die we nog nooit eerder hebben gevoeld.

Slechts een week na de toespraak in Des Moines beschreef Anne, die eerder was vereerd als de vrouw van Charles Lindbergh, hoe deze media erin slaagden het Lindbergh-paar zwart te maken in de mate dat mensen op straat hen behandelden als door pest geteisterde paria’s:

Kan ik nog wel in New York winkelen? Er werd altijd naar me gekeken, maar nu met ogen van haat.

Ondanks het systematisch weggezet worden als vuil, de eisen van excuses, zijn ontslag bij de luchtmacht en het feit dat hij geen werkgelegenheid in de lucht- en ruimtevaartindustrie kreeg, trok Charles Lindbergh zijn standpunt nooit in. Na Pearl Harbor stond Lindbergh, die zichzelf als een Amerikaanse patriot beschouwde, helaas achter de deelname van de Verenigde Staten aan de oorlog toen dit eenmaal was besloten.

Luister naar de toespraak hieronder:

Na een bewogen leven stierf Lindbergh in 1974 op Hawaï. Hij werd 72 jaar oud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here