Emma Goldman (27 juni 1869 – 14 mei 1940) was een anarchistisch politiek activiste en schrijfster. Zij speelde een centrale rol in de ontwikkeling van de anarchistische politieke filosofie in Noord-Amerika en Europa in de eerste helft van de 20e eeuw.

Geboren in Kaunas, het Russische Rijk (nu Litouwen) in een Joodse familie, emigreerde Goldman in 1885 naar de Verenigde Staten.[2] Aangetrokken tot het anarchisme na de Chicago Haymarket-affaire, werd Goldman een schrijfster en een gerenommeerd docente over anarchistische filosofie, vrouwenrechten en sociale kwesties, en trok zij duizenden mensenmassa’s aan.

Zij en de anarchistische schrijver Alexander Berkman, haar minnaar en levenslange vriend, waren van plan om Henry Clay Frick te vermoorden als een propaganda-daad. Frick overleefde de aanslag op zijn leven in 1892 en Berkman werd veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. Goldman werd in de daarop volgende jaren meerdere malen gevangen gezet voor “het aanzetten tot rellen” en het illegaal verspreiden van informatie over geboortebeperking. In 1906 richtte Goldman het anarchistische tijdschrift Mother Earth op.

In 1917 werden Goldman en Berkman veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het samenzweren om “personen ertoe aan te zetten zich niet te laten registreren” voor de nieuwe dienstplicht. Na hun vrijlating uit de gevangenis werden ze gearresteerd – samen met 248 anderen – en gedeporteerd naar Rusland.

Aanvankelijk steun gevend aan de oktoberrevolutie van dat land, die de bolsjewieken aan de macht bracht, veranderde Goldman van mening na de opstand in Kronstadt; ze hekelde de Sovjet-Unie vanwege haar gewelddadige onderdrukking van onafhankelijke stemmen.

Ze verliet de Sovjet-Unie en publiceerde in 1923 een boek over haar ervaringen, Mijn Ontgoocheling in Rusland. Toen ze in Engeland, Canada en Frankrijk woonde, schreef ze een autobiografie met de naam Living My Life. Het werd gepubliceerd in twee delen, in 1931 en 1935. Na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog reisde Goldman naar Spanje om daar de anarchistische revolutie te steunen. Ze stierf in Toronto, Canada, op 14 mei 1940, toen ze 70 jaar oud was.

Tijdens haar leven werd Goldman door bewonderaars als een vrijdenkende ‘rebelse vrouw’ neergezet en door tegenstanders aan de kaak gesteld als pleitbezorger van politiek gemotiveerde moord en gewelddadige revolutie.[3] Haar schrijven en lezingen omvatten een breed scala aan onderwerpen, waaronder gevangenissen, atheïsme, vrijheid van meningsuiting, militarisme, kapitalisme, het huwelijk, vrije liefde en homoseksualiteit.

Hoewel ze afstand nam van het feminisme van de eerste golf en zijn inspanningen voor het vrouwenstemrecht, ontwikkelde ze nieuwe manieren om de genderpolitiek in het anarchisme te integreren. Na decennia van obscuriteit verwierf Goldman in de jaren zeventig een iconische status door een opleving van de belangstelling voor haar leven, toen feministische en anarchistische geleerden de belangstelling van het volk weer aanwakkerde.

Goldman was bekend tijdens haar leven en werd onder andere omschreven als “de gevaarlijkste vrouw van Amerika”. Na haar dood en tot het midden van de 20e eeuw vervaagde haar roem.

Lees verder >>

1 REACTIE

  1. Joodse vragen over genetica blijken universeel
    Orthodoxe joden trouwen vaak in kleine kring. Daardoor is de kans op genetisch bepaalde afwijkingen groot. Het joodse inteeltcongres werd het spottend genoemd, maar er kwamen in Antwerpen ook veel nieuwsgierige niet-joden meediscussiëren….

    Van onze verslaggeefster Janny Groen
    Het groepje Nederlandse joodse vrouwen heeft een vroege trein genomen uit Amsterdam om de vogeltjesmarkt en vervolgens het ‘joodse inteeltsymposium’ in Antwerpen te bezoeken. De thematiek had hun aandacht getrokken in het Nieuw Israelitisch Weekblad. Doordat orthodoxe joden in kleine kring trouwen, komen bepaalde ziekten veel voor.
    Lees verder >>> https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/joodse-vragen-over-genetica-blijken-universeel~b309a7f3/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here