Het volgende artikel werd gevonden op een eigenaardige website genaamd British-values.com. De ondertitel is: “Een website gewijd aan het verkennen van de kenmerkende bijdrage van Groot-Brittannië aan de wereld”. Dit is overgenomen uit een hele sectie over de uitvinding van burgerbombardementen door de Britten “hoe Brittannië een grote nieuwe methode van oorlogsvoering pionierde”, genaamd Bombs Away! Vreemd genoeg kan ik niet zeggen of de auteur van de website trots is op deze prestaties, of sarcastisch is.

Hoe dan ook, er staat nog steeds veel goede informatie op over hoe de Britten niet alleen als eersten begonnen zijn met bewuste burgerbombardementen, maar deze ook tot in detail hebben gepland, ondanks het feit dat ze door de Conventie van Genève zijn afgewezen. Onder historici bestaat onenigheid over de vraag of Lindemann Joods was.

Avro Lancaster en bemanning: een sinistere doodskoets

De RAF-aanval op Berlijn in de nacht van 11 mei 1940, hoewel zelf triviaal, was een opzettelijke schending van de fundamentele regels van beschaafde oorlogvoering in Europa dat vijandelijkheden alleen tegen de vijandelijke strijdkrachten zouden worden gevoerd.

Het doel was Hitler kwaad te maken en hem af te houden van aanvallen op militaire doelen in Engeland, zodat hij zou worden geprovoceerd om Londen te bombarderen.

The Fight at Odds is een boek uitgegeven door HM Stationary Office, en beschreven door de auteur, Dennis Richards, als “officieel in opdracht en gebaseerd op officiële documenten die zijn gelezen en goedgekeurd door de Air Branch Historical Branch.” Richards onthulde dat de Britten anti-civiele bombardementen introduceerden om Hitler er toe aan te zetten ook steden te bombarderen en de inzet in de oorlog te verhogen:

Als de Royal Air Force een raid uitvoert in het Ruhrgebied, waarbij ze olie-installaties met de meest nauwkeurig geplaatste bommen en stedelijke eigendommen vernietigt met degenen die op een dwaalspoor zijn geraakt, kan de roep om vergelding tegen Groot-Brittannië te sterk blijken te zijn voor de Duitse generaals om zich tegen te verzetten. Sterker nog, Hitler zelf zou waarschijnlijk het voortouw nemen in de roep om wraak. De aanval op het Ruhrgebied was daarom een informele uitnodiging aan de Luftwaffe om Londen te bombarderen. Het primaire doel van deze invallen was om de Duitsers aan te zetten tot vergeldingsacties met een vergelijkbaar karakter tegen Groot-Brittannië. Dergelijke razzia’s zouden in Groot-Brittannië intense verontwaardiging wekken tegen Duitsland en zo een oorlogspsychose creëren zonder welke het onmogelijk zou zijn om een moderne oorlog te voeren“. (p.122)

In maart 1942 accepteerde het oorlogskabinet van Churchill een plan dat door professor Lindemann was voorgelegd en waarin ‘topprioriteit’ als doel voor de luchtaanvallen in de toekomst werd gegeven aan het uitwissen van ‘arbeiderswoningen in dichtbevolkte woonwijken‘.

Dit besluit van het oorlogskabinet werd bijna twintig jaar lang geheim gehouden voor het Britse publiek, totdat het in 1961 werd onthuld in een boek met de titel Wetenschap en Overheid van de natuurkundige en romanschrijver Sir Charles Snow. Snow beschreef het ontstaan van dit beleid:

Begin 1942 legde professor Lindemann, tegen die tijd Lord Cherwell en een lid van het kabinet, een kabinetsnotitie voor aan het kabinet over de strategische bombardementen op Duitsland. Het beschreef in kwantitatieve termen het effect op Duitsland van een Brits bombardement in de komende anderhalf jaar (ongeveer maart 1942 – september 1943). De nota legde een strategisch beleid vast. Het bombardement moet vooral gericht zijn tegen Duitse arbeiderswoningen. Huizen uit de middenklasse hebben te veel ruimte om zich heen en zullen dus zeker bommen verspillen; fabrieken en ‘militaire doelen’ waren al lang vergeten, behalve in officiële bulletins, omdat ze veel te moeilijk te vinden en te raken waren. De nota beweerde dat – in geval van een totale concentratie van de inspanningen op de productie en het gebruik van vliegtuigen – het mogelijk zou zijn om in alle grotere steden van Duitsland (dat wil zeggen die met meer dan 50.000 inwoners) 50 procent van alle huizen te verwoesten“. (pp. 47-48.)

De in het Lindemann-plan voorgestelde terreurbombardementen waren een noviteit in oorlogvoering die mogelijk werd gemaakt door de geallieerde overmacht in de lucht. Het was niet, zoals de Duitsers klaagden, willekeurig. Integendeel, het was geconcentreerd op arbeiderswoningen omdat, zoals professor Lindemann beweerde, een hoger percentage doden per ton gedropte explosieven kon worden verkregen door bombardementen op huizen dicht bij elkaar, in plaats van door bombardementen van huizen uit de middenklasse omringd door tuinen.

In 1943 waren de Britse bombardementen op Duitsland een tiende van wat ze in 1944 werden. Toen het Russische leger zich om de Duitsers sloot, moesten de Duitsers hun luchtverdediging strippen om hun landverdediging te versterken. Dat betekende dat Dresden en andere steden bijna weerloos waren.

De ‘Thunderclap’ raid

Het doel van de RAF om een ??”donderslag” -aanval uit te voeren – een kolossaal bloedbad met meer dan 100.000 doden – dat de Duitse burgerlijke moraal zou vernietigen, was in 1944 gefrustreerd. Het was geprobeerd in Berlijn, maar de stad zonder centrum en met effectief vuur-bestrijding had geweigerd te branden. Het effectieve bunkersysteem had de burgerbevolking zodanig beschermd dat de Britten 3.000 piloten moesten verliezen om 10.000 Berlijners te doden. Een duizend-bommenwerper poging tot een “donderslag” in februari 1945 was berekend om 110.000 te doden maar had slechts 3.000 gedood.

Het Britse idee van gesloten vernietigingszones waar maximaal gedood kon worden, zou volgens wetenschappers het meest effectief kunnen worden bereikt binnen gebieden van 2 vierkante mijl. Kleine en middelgrote steden met dicht opeengepakte oude steden waren kwetsbaar voor vuurstormen en alleen brand kon het aantal slachtoffers tot “donderslag” proporties laten stijgen.

Dresden werd als doelwit gekozen omdat het voldeed aan deze criteria voor een kolossaal bloedbad. Het was vier jaar lang genegeerd door de geallieerde bommenwerpers omdat het militair gezien onbeduidend was. De USAF had doelen in de buurt aangevallen met maar liefst 8.000 ton bommen, maar Dresden werd niet de moeite waard geacht.

Stuttgart na bombardementen, september 1944

In september 1944 had de RAF een vuurstorm geprobeerd in Stuttgart, maar het gebruik van tunnels door de bevolking had de poging tot slachting gefrustreerd. Vervolgens slaagde men erin met Darmstadt, dat in één nacht meer dan 10% van de bevolking verloor, met tien keer meer slachtoffers dan de grotere razzia op Stuttgart. Alleen in de stad Pforzheim behaalde de RAF een beter resultaat – het vernietigen van een derde van de bevolking in één nacht.

Churchill was van plan om 60 Duitse steden aan te vallen door middel van biologische oorlogvoering. Eind 1943 was een vier pond zware miltvuurbom ontwikkeld met de codenaam ‘N’. Churchill werd door Lord Cherwell verzekerd dat het gebruik van deze vier Lancasters iedereen kon doden die zich binnen een vierkante mijl van de impact ervan bevond. Churchill bestelde een half miljoen antraxbommen uit de VS in maart 1944. Maar het Amerikaanse streven naar D-Day en de landingen op het continent frustreerden het plan om de gemakkelijke en goedkope massavernietiging te bereiken die Churchill wilde, omdat de antrax een onvoorspelbare verspreiding had (PRO PREM 3/65 geciteerd in Robert Harris en Jeremy Paxman, A Higher Form of Killing, pp.100-1).

Dresden was in geen enkele zin van het woord een militair doelwit. Het doel was niet om het Duitse vermogen om de oorlog voort te zetten – dat op zijn laatste benen stond – te vernietigen. Het was om de inwoners te verbranden met behulp van een techniek die in de voorgaande twee jaar was geperfectioneerd. Het Duitse ras zou door de Engelse sociale darwinisten worden geruimd.

Het gebruik van terreurbombardementen op Duitse steden door de RAF was een heel andere strategie dan de eerdere bombardementen op steden – zoals de Duitse aanvallen op Londen – waarbij een aantal bommen op geselecteerde doelen werden gedropt over een paar uur. Wat RAF Bomber Command deed was een enorme concentratie bommen laten vallen in een zeer korte periode met de bedoeling om een ??hel van arbeidersdistricten te maken om de beroepsbevolking en hun familieleden te verbranden. En dan kwamen de Amerikanen de volgende dag langs om de gewonden en stervenden nog een keer te bombarderen. De concentratie van brandbommen produceerde een vuurstorm waarvan het effect niet in het totaal van elke bom lag, maar in het vermenigvuldigende effect van de ontstane vuurstorm.

De Britse wetenschappers hadden hadden methodisch bestudeerd hoe het gewenste bloedbad bereikt kon worden. Het ventilatorprincipe was ontwikkeld door RAF No. 5 Bomber Group. De ventilator was een kwart van een cirkel met een draaikolk. De kwaliteit van het bombardement werd bepaald door de mate waarin het hele gebied van de ventilator in gelijke mate kon worden bedekt met vuur, drukgolven en explosies. Vervolgens werd het vuur als deeg uitgespreid. Een Master Bomber en een Marker Leader zorgden ervoor dat er geen gaten ontstonden die zouden verhinderen dat het vuur zich zou sluiten. Het vuur moest zich sneller verspreiden dan de brandweermannen aankunnen. Anders zouden er genoeg branden zijn, maar geen vernietiging. Het was belangrijk dat de bommen niet willekeurig op een stad werden gedropt. De exacte hoek die elke bommenwerper nam, de exacte overschrijding en de afstand tussen het draaien en het loslaten van de bommen waren allemaal belangrijk om het maximale aantal verbrande mensen te bereiken.

Het enige echte debat over het onderwerp terreurbombardementen vond plaats in het Lagerhuis op 6 maart 1945, drie weken na de massale terreuraanval op Dresden. Daarin kwam de kat uit de zak met betrekking tot Dresden.

Dresden slachtoffers van Joods-Britse haat

Het debat werd geïnitieerd door Richard Stokes, MP, die wilde weten waarom een ??geautoriseerd rapport, uitgegeven over de aanval door de Associated Press Correspondent van het Supreme Allied Headquarters in Parijs, glunderend “deze ongekende aanval in het daglicht op de vluchteling-overvolle hoofdstad, op de vlucht voor het Russische tij in het oosten”, had beschreven. Stokes verklaarde dat het aantoonde dat “het langverwachte besluit was genomen om opzettelijke terreurbombardementen op Duitse bevolkingscentra uit te voeren als een meedogenloos hulpmiddel om de ondergang van Hitler te bespoedigen.”

Stokes las dit rapport en herinnerde het Lagerhuis eraan dat het op grote schaal was gepubliceerd in Amerika en werd uitgezonden door Radio Parijs. Op de ochtend van 17 februari had de Censor het in Groot-Brittannië vrijgegeven, maar ’s avonds was het uit de publicatie gehaald – vermoedelijk als gevolg van het onbehagen dat het zou kunnen hebben gewekt.

Stokes vroeg,

“Maken terreurbombardementen nu deel uit van ons beleid? Hoe komt het dat de mensen in dit land die verantwoordelijk worden geacht voor wat er gaande is, de enige mensen zijn die misschien niet weten wat er in hun naam wordt gedaan? Aan de andere kant, als terreurbombardementen geen deel uitmaken van ons beleid, waarom werd deze verklaring dan überhaupt afgelegd? Ik denk dat we de dag dat we dit deden zullen berouwen en dat het (de luchtaanval op Dresden) voor altijd als een smet op ons embleem zal staan”.

Na de oorlog beschreef Labour minister, Richard Crossman, het bombardement op Dresden als “het ergste bloedbad in de geschiedenis van de wereld” en schreef: “De verwoesting van Dresden in februari 1945 was een van die misdaden tegen de menselijkheid waarvoor de auteurs in Neurenberg zouden zijn aangeklaagd als dat hof niet was geperverteerd”.

The Lindemann plan to incinerate innocent german civilians

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here