Joodse leiders riepen vrijdag op tot een betere controle op haatzaaiende uitlatingen op sociale mediaplatforms in verband met zorgen die zijn ontstaan dat mensen in de marge van de samenleving online worden aangezet tot geweld.

Rabbijn Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen en opperrabbijn van Moskou, zei dat de online radicalisering niet alleen aanleiding gaf tot meer antisemitische incidenten, maar ook tot haatdelicten tegen moslims en anderen.

“De kracht en macht die de sociale media geven aan mensen in de marge van de samenleving veroorzaakt chaos”, zei hij onder verwijzing naar aanvallen in Nieuw-Zeeland, Duitsland en de Verenigde Staten.

“Vorig jaar, 2019, waren er nogal wat aanvallen op gebedshuizen – moskeeën, synagogen en kerken.”

Het evenement, gesponsord door Goldschmidt’s organisatie en het World Jewish Congress, werd gehouden naast de Munich Security Conference, die werd bijgewoond door Facebook oprichter Mark Zuckerberg, hoewel hij niet aanwezig was bij de discussie.

Goldschmidt zei dat het met de wettelijke bescherming van de vrije meningsuiting voor overheden moeilijk was om effectief toezicht te houden op haatzaaiende uitlatingen, maar dat particuliere bedrijven meer flexibiliteit hadden.

“Een privébedrijf dat een platform geeft, of het nu een theater of een Facebook-pagina is, heeft zeker de mogelijkheid en het recht om spraak te beperken,” zei hij.

Van 2000 tot 2003 was Friedman voorzitter van het Europees Joods Congres (EJC). In 2003 werd Friedman veroordeeld in een zaak over prostitutie en drugsgebruik. Friedman werd beschuldigd van het aanbieden van cocaïne aan Oekraïense prostituees die hij had besteld via een escortservice die werd onderzocht op gedwongen prostitutie.

Michel Friedman, een prominente Duitse Joodse leider, zei echter dat de regeringen meer zouden kunnen doen als ze de kwestie tot een prioriteit maakten, en zei dat de autoriteiten de online financiële misdrijven effectief hebben bestreden.

“Als we in staat zijn om als het gaat om de economie heel snel te reageren op cybercriminaliteit, waarom dan niet bij haatmisdaad?” zei hij.

Maar het regelen van wat wel en niet kan worden gezegd is een netelige kwestie, zei Alex Samos, voormalig hoofd van de veiligheidsdienst van Facebook.

“Discussies over wat wel of niet rechtmatig is, zijn uiterst gecompliceerd,” zei hij.

Hij merkte op dat er veel verschillende lagen van Facebook zijn – privé-pagina’s, openbare groepen, privé-groepen en de person-to-person Messenger-toepassing die, om te controleren, verwant zou zijn aan het afluisteren van privé-telefoongesprekken.

“Ik denk niet dat hier iemand zou zeggen dat Deutsche Telekom naar elk telefoongesprek in Duitsland zou moeten luisteren, en als je iets racistisch zegt, er iemand langskomt en je vertelt dat je fout bent”, zei Samos.

Hij benadrukte ook dat sociale media aan veel meer een stem hadden gegeven dan alleen maar haatdragende taal, en zei dat de Black Lives Matter en de #MeToo-bewegingen in de VS in staat waren om langdurige kwesties van racisme en seksuele intimidatie en seksueel geweld alleen aan te pakken omdat een bredere groep mensen in staat was om zich uit te spreken.

“Die twee problemen bestonden 30 jaar geleden al, het verschil is dat de mensen die besloten welke politieke onderwerpen aanvaardbaar waren in de Verenigde Staten, 40 blanke mannen van middelbare leeftijd waren,” zei hij.

“Mensen houden ervan om zich te concentreren op de negatieve impact van nieuwe dingen, maar er is een enorme hoeveelheid positieve impact van het toestaan ??van een veel bredere groep mensen om in een democratie te spreken,” zei Samos.

2 REACTIES

 1. “Zeer beledigend”: de Israëlische ambassadeur spreekt duidelijke taal over de AfD

  De Israëlische ambassadeur in Duitsland Jeremy Issacharoff onthult in een interview met de DPA, om elk contact met de AFD vermijden. Reden zou de geschiedenis van de partij moeten zijn.

  “Meerdere malen heeft het partijbestuur dingen gezegd die volgens mij zeer beledigend voor Joden, voor Israël en voor de hele kwestie van de Holocaust zijn” het agentschap citeerde op zondag de diplomaat.

  Veel Duitsers hebben volgens Issacharoff in de loop der jaren een zeer respectvolle herinneringscultuur ontwikkeld. “Ik zou deze kwaliteit niet toeschrijven aan de AfD”.
  De ambassadeur dacht net een week geleden in het concentratiekamp Sachsenhausen Memorial in Berlijn over de zes miljoen vermoorde Joden door de nazi’s. Hij vindt het erg moeilijk om zich “elk soort gesprek met elementen die een soort gelijke nostalgie voor dat verleden voelt” voor te stellen.

  Issacharoff klaagde volgens de DPA over de “verontrustende” trend naar antisemitisme in Duitsland. “Iedereen moet doen wat hij kan om deze trend zoveel mogelijk te minimaliseren”. Het verleden heeft laten zien wat antisemitisme kan doen. Tegenwoordig is het niet alleen een bedreiging voor de Joden of Israëliërs, maar een substantiële bedreiging voor Duitsland als een tolerant en democratische samenleving.
  De Thüringer AFD staat voorzitter, Björn Hocke had in 2017 begonnen met de oproep voor een “politiek van het geheugen 180 graden te draaien” een fel debat, herinnerde het agentschap. Zo had HOCKE eerder gezegd in een toespraak met het uitzicht op de Holocaust Memorial in Berlijn dat het de Duitsers waren die als “enig volk in de wereld”, een “monument van schaamte in het hart van zijn hoofdstad had geplant.”

  Ook de federale AFD partijleider Alexander Gauland, zorgde voor verontwaardiging met een verklaring over het nazi-tijd door aangekondiging van, Hitler en de nazi’s waren “slechts een vogelpoepje in meer dan 1000 jaar van de succesvol Duitse geschiedenis.” Gauland zou deze woorden later als “verkeerd interpreteerbaar en dus politiek onverstandig” hebben beschreven, aldus de DPA.

  Bron
  https://de.sputniknews.com/gesellschaft/20190512324945669-israel-issacharoff-afd/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here