“Deutsches Reichsbrau” – Drankenmarkt verkoopt bier met nazi-symboliek

1

Een drankenmarkt in Saksen-Anhalt heeft verontwaardiging veroorzaakt door de verkoop van bier met nazi-symboliek. Foto’s van de markt in Bad Bibra maakten op vrijdag de rondes in de sociale netwerken. De kratten bier met de naam “Deutsches Reichsbräu” in het bij de neonazi’s populaire Fraktur-lettertype werden geadverteerd voor 18,88 euro.

Het getal “18” is een scènecode voor de eerste en achtste letter van het alfabet, de initialen van Adolf Hitler. De 88 staat voor “Heil Hitler” in de scene. Het nieuwe biermerk werd eerder dit jaar op internet aangekondigd door een bekende Zuid-Thüringer rechtsextremist.

De districtsbestuurder van het district Burgenland, Götz Ulrich (CDU), was net zo geschokt als talrijke commentatoren op het net. De handelspartner van de markt reageerde en beëindigde de samenwerking.

Het is geen crimineel relevante afbeelding – ook al lijkt het zo.

De staatsveiligheidsdienst van de politie die verantwoordelijk is voor politieke delicten onderzoekt het gebruik van anticonstitutionele symbolen. Ook in Thüringen zijn onderzoekers ingeschakeld.

Hij had geleerd over de aanbieding in de drankenmarkt in kwestie op donderdag, vertelde de districtsbestuurder Ulrich het Duitse persbureau op vrijdag. Hij was er zelf naartoe gegaan die avond.

Een reclamebord wees erop dat de dozen uitverkocht waren en in februari zouden worden geleverd. “Veel erger dan het feit dat iemand dit bier verkoopt, is het feit dat zoveel mensen het kopen.” Niemand zou een onbekend nieuw merk bier kopen voor een vrij hoge prijs als hij geen boodschap uit zou willen dragen.

De staatsveiligheid onderzoekt bier met de naam “Deutsches Reichsbräu”.

Volgens Ulrich waren de ongeveer 80 bestelde dozen binnen enkele dagen uitverkocht.


“Het is een vernietigend signaal dat zoveel mensen graag hun geld in de keel van een neonazi gooien. Vooral in de dagen dat de 75ste verjaardag van de bevrijding van het nazi-concentratiekamp Auschwitz wordt herdacht, is de actie in smakeloosheid nauwelijks te overtreffen.”


Het bedrijf, onder wiens naam “Getränke Quelle” de markt in Bad Bibra vroeger opereerde, kwam onmiddellijk in actie.

Hij leerde van het bestaan van het bier vrijdag en beëindigde meteen de samenwerking met de winkeleigenaar, aldus de directeur van de drankengroothandel WVG, Thomas Scharf. “We distantiëren ons van deze zaak.”

De verkoper van het bier exploiteerde dus een zelfstandige onderneming, maar gebruikte daarvoor het merk “Getränke Quelle” van WVG. De eigenaar had de soevereiniteit over zijn assortiment. Maandag worden de borden van het merk uit de winkel verwijderd.

Achter de ‘Reichsbräu’ zit Tommy Frenck, die door de Thüringer veiligheidsdienst in hun laatste rapport als rechtsextremist wordt genoemd. De Thüringer minister van Binnenlandse Zaken, Georg Maier (SPD), gaf hem het idee om een eigen biertje te maken, schrijft de rechtsextremist op zijn website. Elk jaar is er een neonazistisch festival in het nabijgelegen Veßra-klooster. In 2019 dwong de politie een strenge alcoholreglementering af, waarbij onder meer 16 vaten bier in beslag werden genomen. De politie huurde een tankstation in de buurt van het festivalterrein, waar de bezoekers in de voorgaande jaren bier kregen aangeleverd, als uitvalsbasis.

Terwijl de politie in Saksen-Anhalt nog steeds onderzoekt of het verkoopaanbod in Bad Bibra, dat wordt beschuldigd van neonazistische symboliek, strafrechtelijk relevant is, hebben de Thüringers al vooruitgang geboekt in het onderzoek naar het nieuwe biermerk. Volgens een woordvoerster van de politie is het label bij de recherche van de staat gecontroleerd – door specialisten die bekend zijn met symbolen van de extreemrechtse scene. “Het is geen crimineel relevante afbeelding – ook al lijkt het zo.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here