Parlementslid Finland kan geconfronteerd worden met ‘Hate Speech’ aanklacht voor het vergelijken van migranten met invasieve soorten

1

Openbaar aanklager Raija Toiviainen heeft het Finse parlement gevraagd het parlementslid Juha Mäenpää aan te klagen voor zijn uitspraken van juni vorig jaar, toen hij asielzoekers vergeleek met een invasieve soort, zo meldt de krant Hufvudstadsbladet.

Juha Mäenpää ontkent schuldig te zijn aan haat tegen mensen en beweert in plaats daarvan dat het een spontane uiting is, terwijl zijn partijgenoten hebben beloofd geen juridische stappen tegen hem te ondernemen.

Mäenpää sprak over asielzoekers met verschillende religies die naar Finland komen en sloot zijn toespraak af met citeren van een overheidsprogramma ter bestrijding van invasieve soorten.

Er is een vooronderzoek afgerond en de politie denkt dat er redenen zijn om aan te nemen dat de opmerking van Mäenpää aanspoort tot haat tegen een groep mensen.

Toiviainen interpreteerde Mäenpäää’s uitspraken als “ongepast” en “beledigend”, maar ze zag ook verzachtende omstandigheden in de spontaniteit van de uitspraken.

Voor verklaringen die een parlementslid tijdens een parlementaire zitting aflegt, is de goedkeuring van het parlement zelf vereist, voordat de openbare aanklager kan beslissen om al dan niet te vervolgen. Hiervoor is een vijfzesde meerderheid vereist.

Aangezien de Finnen 39 van de 200 zetels van het parlement hebben, kunnen ze in de praktijk de vervolging stopzetten, wat ze ook van plan zijn te doen. Finnenleider Jussi Halla-aho benadrukte dat er bescherming tegen vervolging is “om te voorkomen dat de politiek zich van het parlement naar de rechtbanken verplaatst”.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here